Nuca chandler

Chandler

Soiul de nuc chandler se îngrijește ușor, și se adaptează foarte bine în diverse locuri.

 Astfel am luat decizia de a înființa livada de nuc din soiul chandler ocupând o suprafață de 2,5h. Lucrările de pregătire a terenului au început în vara anului 2016, constând în desfundarea terenului și săparea gropilor. Toate lucrările s-au efectuat mecanizat respectiv terenul a fost arat înainte iar gropile au fost săpate cu excavatorul.

După pregătirea terenului, în toamnă au fost plantați 450 puieți de nuc chandler și 50 puieți franquette. Aceștia din urmă au rol de polenizator, materialul săditor fiind achiziționat cu pașaport fitosanitar. Cu rată de prindere foarte bună din 500 puieți de nuc plantați nu s-au prins 21.  Nuci care nu s-au prins au fost înlocuiți în toamna anului 2017.

Ambele soiuri au vigoare de creștere mijlocie, acestea atingând o înălțime de 10m. Înălțime ce se transformă într-un atu pentru culesul nucilor, nefiind la fel de periculos ca în cazul nucului comun.

Structura de creștere a pomilor va fi direcționată în forma de ax, pe mai multe șarpante. Șarpantele au rol pentru a permite pătrunderea luminii în coroana pomilor, atât pentru soiul chandler cât și pentru soiul franquette.

Lucrările de întreținere pentru livada de nuc din soiul chandler și fraquette necesită mai multe etape. Terenul trebuie să fie curat și fără buruieni. În cazul de față este folosit tractorul și discul agricol.

Livezile de nuc necesită câteva stropiri pe an pentru combaterea dăunătorilor și ciupercilor. În această etapă sunt folosite insecticidele și produsele pe bază de cupru.

Atât soiul chandler cât și soiul franquette se remarcă printr-o foarte bună calitate a miezului de nucă. Greutatea miezului reprezentând 45%-50% din greutatea unei nuci. Miezul are culoare deschisă fiind ușor de extras, grosimea cojii este mica dar bine sudată.

Mai multe imagini din livada accesați următorul link: https://www.nucaincoaja.ro/blog/

Pentru miere 100% naturală accesați următorul link: http://www.stupinagrecu.ro/