Blog

Livadă nuc chandler anul III

Livada nuc chandler anul III

2019 a debutat cu lucrările de stropire și curățare a crengilor în livada de nuc chandler. Stropirile sau efectuat cu zeamă bordeleză iar o săptămână mai târziu sa stropit cu ulei horticol. La curățarea crengilor s-a urmărit formarea coroanei în formă de ax. Toate aceste lucrări au rol de a obține miez nucaincoaja chandler franquette de foarte bună calitate.

Luna aprilie

este perioada de pornire a lăstarilor la soiul chandler. Deoarece creșterea lăstarilor are loc după 20 aprilie, pomii for fi protejați de brumele târzii. În această perioadă au fost efectuate lucrări de întreținere, ce au constat în stropirea și discuirea solului între rânduri. Pentru stropit au fost folosite substanțe pe bază de cupru.

Luna mai

deja sau format nucile în pomi, și se observă fructificarea laterala și terminală la soiul chandler. Se observă că nucile sunt formate câte două împreunâ de cele mai multe ori. Tot acum au fost suprimați o parte din lăstari, pentru a forma o coroană cât mai echilibrată. Scoaterea din lăstari ajută și la o creștere bună a lăstarilor rămași. Soiul de nuc franquette se caracterizează tot prin fructificare laterală, aceștia având rol de polenizare pentru soiul chandler.

Luna iunie

se caracterizează printr-o evolutie bună a nucilor chandler. În acesta perioadă nucii au dezvoltate crengile în coroană, crengi care la anul vor fructifica.  Sau efectuat stropiri în perioada de vară cu insecticid împotriva omizilor, la care a fost adăugată și substanță pe baza de cupru. Toate lucrările agricole au rol de a obține miez nucaincoaja chandler franquette de foarte bună calitate.

Recolta

a fost strânsă după data de 25 septembrie, am strâns 3 lădițe de nucă chandler. Se poate vedea ca miezul este de culoare galben auriu. La deschiderea nucii miezul se scoate de ce mai multe ori întreg sau jumătăți. Într-o viitoare postare voi prezenta modul în care se desfac nucile și cum rămâne miezul de nucă scos.

În acestă postare am încercat sa prezint câteva secvențe din lucrările care au fost efectuate în livadă.

Nuca chandler în livada mea!

Primul contact

Într-un final de an, am avut primul contact cu nuca chandler în livada mea! recoltând 28 de nuci chandler din livada. Nucii care au avut o dezvoltare bună și au dezvoltat o ramificație bună în primul an au rodit 2-5 nuci. În unele cazuri acestea au fost rupte pentru a permite pomilor să se dezvolte.

Mereu ne punem întrebarea de ce să alegem un anumit tip de soi de nucă în coaja spre consum. În acest articol voi încerca sa lămuresc câteva aspecte ce țin de calitatea miezului de nucă din soiul chandler. Totul este în comparație cu nuca comună, care are un preț ceva mai scăzut.

Diferențe sunt atunci când dorim să folosim nucile în coajă pentru consum. Nucile trebuie sa prezinte un aspect plăcut ochiului, sa nu fie râncede, sau să aibe un gust amar. Nucile folosite în zona de patiserie la diferite preparate culinare trebuiesc alese în funcție de ceea ce dorim sa preparăm. În zona culinară putem folosi nuci comune dar fără gust amar sau rânced.

Voi prezenta în continuare câteva diferențe notabile între nuca chandler și nuca comună.

Primul aspect la Nuca chandler

este coaja nucilor. Coaja este curată, bine conturată, cu o sutură a valvelor bine formată.Nucile comune au coaja închisă la culoare și au un aspect puțin murdar. La desfacere nuca chandler sau deschis ușor iar miezul a rămas întreg. Culoare miezului este albă cu puțină tentă de galben foarte plăcut ochiului atunci când se desface nuca. Acesta poate fi consumat sub formă de jumătăți de miez de nucă.La nuca comună miezul este puțin fărâmicios, nu rămâne întreg și are o culoare închisă.

Miezul de nucă chandler are un gust plăcut dulce. Miezul de nucă comună aduce puțin cu gustul de rânced dar nu mereu.

În concluzie

recomand pentru consum cât și pentru patiserie nuca chandler.

Livada de nuc 2017 – anul 1

Îngrijire livadă de nuc

Totul începe în momentul în care te-ai hotărât sa plantezi o livada de nuc sau numai câțiva nuci. Totul începe cu pregătirea terenului unde va fi plantată livada de nuc, continuând cu plantarea nucilor. La început terenul trebuie curățat de iarbă, după care vor fi săpate gropile. Groapa trebuie sa fie ca dimensiune minim 50/50cm iar adâncimea de 50cm. Eu am săpat gropile cu excavatorul deoarece erau prea multe pentru a fi săpate manual.

Plantarea nucilor are loc toamna sau primăvara înainte ca pomii să intre în vegetație. Am preferat ca plantarea să se realizeze toamna pentru o mai buna reușită le prindere. Plantarea din toamnă a nucilor favorizează o bună dezvoltare a rădăcinii. În primul an de la plantare, lăstarul principal se taie, se suprimă la o înălțime de 30-40cm de sol. Urmărim ca în zona care o lăsăm să avem 2-3 ochiuri din care sa pornească lăstari tineri.

Trebuie avut în vedere ca în primii 3 ani de la plantare să ne alocăm timp pentru îngrijirea nucilor plantați. Este foarte important ca pământul din livadă să fie curățat de iarbă. Curățarea de iarbă ajută la o creștere viguroasă și rapidă a nucilor. În această perioada sunt foarte importante cantitățile de precipitații sub formă de ploaie. În cursul verii atunci când se instalează seceta este bine sa ajutăm pomii cu apă. Vom pune 20-30 litri de apa pentru fiecare pom.

Dacă îngrijim livada corespunzător, după primi trei ani putem forma coroana la nuci cu primul etaj de crengi. Coroană ce va fi direcționată în formă de ax pentru a permite pătrunderea luminii în coroană. Tot după primi trei ani atunci când sunt formate primele șarpante obținem și primele nuci. Pentru a intra pe rod cât mai repede contează foarte mult materialul săditor pe care dorim sa-l plantăm.

        Totul depinde de soiul ales și modul în care sunt îngrijiți nuci!

Primul contact cu nuca chandler în livada mea!

Primul contact cu nuca chandler în livada mea!

Într-un final de an, am avut primul contact cu nuca chandler în livada mea! recoltând 28 de nuci chandler din livada.

Nuci care au avut o dezvoltare bună și au dezvoltat o ramificație bună în primul an au rodit 2-5 nuci. În unele cazuri acestea au fost rupte pentru a permite pomilor sâ se dezvolte.

Mereu ne punem întrebarea de ce să alegem un anumit tip de soi de nucă in coaja spre consum. În acest aricol voi încerca sa lămuresc câteva aspecte ce tin de calitatea miezului de nucă din soiul chandler. Totul este în comparație cu nuca comună, care are un preț ceva mai scăzut.

Diferențe sunt atunci când dorim să folosim nucile în coajă pentru consum. Nucile trebuie sa prezinte un aspect placut ochiului, sa nu fie râncede, sau să aibe un gust amar.

Nucile folosite în zona de patiserie la diferite preparate culinare trebuiesc alese în funcție de ceea ce dorim sa preparăm. În zona culinară putem folosi nuci comune dar fara gust amar sau rânced.

Voi prezenta în continuare câteva diferențe notabile între nuca chandler și nuca comună.

Primul aspect la nuca chandler care se observă este coaja nucilor. Coaja este curată, bine conturată, cu o sutură a valvelor bine formată. Nucile din nuci comuni au coaja închisă la culoare și au un aspet puțin murdar.

La desfacere nuca chandler sa deschis usor iar miezul a ramas întreg. Culoare miezului este albă cu puțină tentă de galben foarte plăcut ochiului atunci când se desface nuca. Acesta poate fi consumat sub formă de jumătăți de miez de nucă.

La nuca comună miezul este putin fărâmicios, nu ramâne întreg și are o culoare inchisă.

Pentru comparație am atașat fotografii cu miezuri de nucă comună și miezuri de nucă chandler.

Miezul de nucă chandler are un gust plăcut dulce. Miezul de nucă comună aduce puțin cu gustul de rânced dar nu mereu.

În concluzie recomand pentru consum cât și pentru patiserie nuca chandler, pentru a evita gustul de rânced sau amar de la nuca comună.