Primul contact cu nuca chandler în livada mea!

Primul contact cu nuca chandler în livada mea!

Într-un final de an, am avut primul contact cu nuca chandler în livada mea! recoltând 28 de nuci chandler din livada.

Nuci care au avut o dezvoltare bună și au dezvoltat o ramificație bună în primul an au rodit 2-5 nuci. În unele cazuri acestea au fost rupte pentru a permite pomilor sâ se dezvolte.

Mereu ne punem întrebarea de ce să alegem un anumit tip de soi de nucă in coaja spre consum. În acest aricol voi încerca sa lămuresc câteva aspecte ce tin de calitatea miezului de nucă din soiul chandler. Totul este în comparație cu nuca comună, care are un preț ceva mai scăzut.

Diferențe sunt atunci când dorim să folosim nucile în coajă pentru consum. Nucile trebuie sa prezinte un aspect placut ochiului, sa nu fie râncede, sau să aibe un gust amar.

Nucile folosite în zona de patiserie la diferite preparate culinare trebuiesc alese în funcție de ceea ce dorim sa preparăm. În zona culinară putem folosi nuci comune dar fara gust amar sau rânced.

Voi prezenta în continuare câteva diferențe notabile între nuca chandler și nuca comună.

Primul aspect la nuca chandler care se observă este coaja nucilor. Coaja este curată, bine conturată, cu o sutură a valvelor bine formată. Nucile din nuci comuni au coaja închisă la culoare și au un aspet puțin murdar.

La desfacere nuca chandler sa deschis usor iar miezul a ramas întreg. Culoare miezului este albă cu puțină tentă de galben foarte plăcut ochiului atunci când se desface nuca. Acesta poate fi consumat sub formă de jumătăți de miez de nucă.

La nuca comună miezul este putin fărâmicios, nu ramâne întreg și are o culoare inchisă.

Pentru comparație am atașat fotografii cu miezuri de nucă comună și miezuri de nucă chandler.

Miezul de nucă chandler are un gust plăcut dulce. Miezul de nucă comună aduce puțin cu gustul de rânced dar nu mereu.

În concluzie recomand pentru consum cât și pentru patiserie nuca chandler, pentru a evita gustul de rânced sau amar de la nuca comună.