Livada de nuc 2017 – anul 1

Îngrijire livadă de nuc

Totul începe în momentul în care te-ai hotărât sa plantezi o livada de nuc sau numai câțiva nuci. Totul începe cu pregătirea terenului unde va fi plantată livada de nuc, continuând cu plantarea nucilor. La început terenul trebuie curățat de iarbă, după care vor fi săpate gropile. Groapa trebuie sa fie ca dimensiune minim 50/50cm iar adâncimea de 50cm. Eu am săpat gropile cu excavatorul deoarece erau prea multe pentru a fi săpate manual.

Plantarea nucilor are loc toamna sau primăvara înainte ca pomii să intre în vegetație. Am preferat ca plantarea să se realizeze toamna pentru o mai buna reușită le prindere. Plantarea din toamnă a nucilor favorizează o bună dezvoltare a rădăcinii. În primul an de la plantare, lăstarul principal se taie, se suprimă la o înălțime de 30-40cm de sol. Urmărim ca în zona care o lăsăm să avem 2-3 ochiuri din care sa pornească lăstari tineri.

Trebuie avut în vedere ca în primii 3 ani de la plantare să ne alocăm timp pentru îngrijirea nucilor plantați. Este foarte important ca pământul din livadă să fie curățat de iarbă. Curățarea de iarbă ajută la o creștere viguroasă și rapidă a nucilor. În această perioada sunt foarte importante cantitățile de precipitații sub formă de ploaie. În cursul verii atunci când se instalează seceta este bine sa ajutăm pomii cu apă. Vom pune 20-30 litri de apa pentru fiecare pom.

Dacă îngrijim livada corespunzător, după primi trei ani putem forma coroana la nuci cu primul etaj de crengi. Coroană ce va fi direcționată în formă de ax pentru a permite pătrunderea luminii în coroană. Tot după primi trei ani atunci când sunt formate primele șarpante obținem și primele nuci. Pentru a intra pe rod cât mai repede contează foarte mult materialul săditor pe care dorim sa-l plantăm.

        Totul depinde de soiul ales și modul în care sunt îngrijiți nuci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *