Blog

Nuca chandler în livada mea!

Primul contact

Într-un final de an, am avut primul contact cu nuca chandler în livada mea! recoltând 28 de nuci chandler din livada. Nucii care au avut o dezvoltare bună și au dezvoltat o ramificație bună în primul an au rodit 2-5 nuci. În unele cazuri acestea au fost rupte pentru a permite pomilor să se dezvolte.

Mereu ne punem întrebarea de ce să alegem un anumit tip de soi de nucă în coaja spre consum. În acest articol voi încerca sa lămuresc câteva aspecte ce țin de calitatea miezului de nucă din soiul chandler. Totul este în comparație cu nuca comună, care are un preț ceva mai scăzut.

Diferențe sunt atunci când dorim să folosim nucile în coajă pentru consum. Nucile trebuie sa prezinte un aspect plăcut ochiului, sa nu fie râncede, sau să aibe un gust amar. Nucile folosite în zona de patiserie la diferite preparate culinare trebuiesc alese în funcție de ceea ce dorim sa preparăm. În zona culinară putem folosi nuci comune dar fără gust amar sau rânced.

Voi prezenta în continuare câteva diferențe notabile între nuca chandler și nuca comună.

Primul aspect la Nuca chandler

este coaja nucilor. Coaja este curată, bine conturată, cu o sutură a valvelor bine formată.Nucile comune au coaja închisă la culoare și au un aspect puțin murdar. La desfacere nuca chandler sau deschis ușor iar miezul a rămas întreg. Culoare miezului este albă cu puțină tentă de galben foarte plăcut ochiului atunci când se desface nuca. Acesta poate fi consumat sub formă de jumătăți de miez de nucă.La nuca comună miezul este puțin fărâmicios, nu rămâne întreg și are o culoare închisă.

Miezul de nucă chandler are un gust plăcut dulce. Miezul de nucă comună aduce puțin cu gustul de rânced dar nu mereu.

În concluzie

recomand pentru consum cât și pentru patiserie nuca chandler.

Livada de nuc 2017 – anul 1

Îngrijire livadă de nuc

Totul începe în momentul în care te-ai hotărât sa plantezi o livada de nuc sau numai câțiva nuci. Totul începe cu pregătirea terenului unde va fi plantată livada de nuc, continuând cu plantarea nucilor. La început terenul trebuie curățat de iarbă, după care vor fi săpate gropile. Groapa trebuie sa fie ca dimensiune minim 50/50cm iar adâncimea de 50cm. Eu am săpat gropile cu excavatorul deoarece erau prea multe pentru a fi săpate manual.

Plantarea nucilor are loc toamna sau primăvara înainte ca pomii să intre în vegetație. Am preferat ca plantarea să se realizeze toamna pentru o mai buna reușită le prindere. Plantarea din toamnă a nucilor favorizează o bună dezvoltare a rădăcinii. În primul an de la plantare, lăstarul principal se taie, se suprimă la o înălțime de 30-40cm de sol. Urmărim ca în zona care o lăsăm să avem 2-3 ochiuri din care sa pornească lăstari tineri.

Trebuie avut în vedere ca în primii 3 ani de la plantare să ne alocăm timp pentru îngrijirea nucilor plantați. Este foarte important ca pământul din livadă să fie curățat de iarbă. Curățarea de iarbă ajută la o creștere viguroasă și rapidă a nucilor. În această perioada sunt foarte importante cantitățile de precipitații sub formă de ploaie. În cursul verii atunci când se instalează seceta este bine sa ajutăm pomii cu apă. Vom pune 20-30 litri de apa pentru fiecare pom.

Dacă îngrijim livada corespunzător, după primi trei ani putem forma coroana la nuci cu primul etaj de crengi. Coroană ce va fi direcționată în formă de ax pentru a permite pătrunderea luminii în coroană. Tot după primi trei ani atunci când sunt formate primele șarpante obținem și primele nuci. Pentru a intra pe rod cât mai repede contează foarte mult materialul săditor pe care dorim sa-l plantăm.

        Totul depinde de soiul ales și modul în care sunt îngrijiți nuci!